Smeerwortel: de favoriete plant van de Tuinheks!
Door vele tuinders gezien als woekerend onkruid, maar deze inheemse plant is een échte heler!
De magic zit in de (oudere) prachtige, zwarte wortels, deze bevatten inhoudstoffen zoals choline, looistoffen, allantoïne, kiezelzuur en pyrrolizidine alkaloïde.
De Smeerwortel is één van de weinige planten die vitamine B12 bevat, maar het is niet de bedoeling dat je smeerwortel veel en vaak eet of in grote hoeveelheden inwendig inneemt, omdat de stof  Pyrrolizidine alkaloïde leverschade zou kunnen veroorzaken.
De smeerwortel moet je vooral..sméren! Want door de allantoïne's werkt deze super op de heling van oppervlakige maar ook dieper liggende weefsels.
Dit is ook de reden dat de Tuinheks in 2012 besloot tijdens haar eerste opleiding Fytotherapeut, haar eerste zalfje maar eens te maken van die woekerende smeerwortel in haar voortuin, want hij zou o.a. geweldig werken bij ontstekingen door o.a. artritits..Nou..dát bleek een understatement! zelfs al deed ze nog e.e.a. verkeerd in de bereiding, ze voelde een dag later al de vermindering van pijn en zwellingen in de gewrichten. Haar belangstelling  was gewekt en inmiddels de receptuur verbeterd.

Zalf en olie van smeerwortel is wat de Tuinheks betreft écht een must om in huis te hebben als EHBO zalf.. Bij onstoken gewrichten, pezen, spierknopen, bloeduitstortingen, kneuzingen, verstuikingen, wondjes, litteken vorming, ouderdomsvlekken, artrose-pijnen, huidherstel... Vaak en veel smeren om het helingsproces op gang te krijgen en je zult al snel verlichting gaan ervaren.

Zelf smeerwortel olie en zalf maken?
Graaf de wortels van een Smeerwortel plant uit, waarvan je zeker weet dat ze twee jaar of ouder zijn en níet door bodemvervuiling in welke vorm dan ook aangetast zijn. Laat wat stukken wortel in de grond, de plant groeit daaruit weer gewoon verder.
Knip de vérse wortels direct met een snoeischaar in kleine stukjes. (Wanneer je dit gaat doen als ze al gedroogd zijn, gaat dit een stuk moeilijker!) Laat de stukjes smeerwortel goed drogen: al het vocht er uit laten verdampen is belangrijk. Daarna doe je ze in een glazen pot en overgiet je ze met een plantaardige olie van hoge kwaliteit. Kies bijvoorbeeld amandel of olijfolie. zorg dat de wortelstukjes net onder staan. Zet de pot goed afgesloten minimaal 4 weken weg, schud wel af en toe om.
Filter hier na de stukjes er uit , de smeerwortel heeft nu zijn magic afgegeven aan de olie.
Deze kun je nu smeren of in een zalf verwerken. ( lees hier over zelf zalf maken)
De olie is minimaal 1 jaar houdbaar. Let op, wanneer de stukjes wortel nog te veel water bevatten, minder lang..olie en vocht gaan namelijk niet ( lang) samen.

'Heksen' oogst tip:
Oogst  ( 2 jaar of oudere) Smeerwortels bij een dalende, afnemende maan / donker maan, einde dag: de meeste energiën bevinden zich dan ín de aarde. wanneer je ook van  BD-tuinieren bent, kies dan als extra'tje nog voor een z.g.n. 'wortel dag'.
Het beste kun je tussen eind oktober en begin maart oogsten. De Tuinheks oogst het liefste eind oktober, begin november ( rond Samhain) ongeveer, omdat ze dan de gelooft dat de groeikracht van het zomer seizoen er nog in zit, maar in het vroege voorjaar rond 1 februari  óók: rond Imbolc, de tijd waneer de natuur weer zachtjes aan ontwaakt. 

Naamgeving:
De Symphytum officnalis is een inheemse plant,de botanische naam luidt Symphytum en stamt af van het Griekse ‘sumphuo’, wat samengroeien of vergroeien betekent. Het verwijst naar het medicinale gebruik bij onder andere botbreuken. De aanduiding officinale betekent ‘geneeskrachtig’. Deze benaming werd aan plantensoorten gegeven die al vanaf de oudheid als geneeskrachtig worden beschouwd. Al bij de Grieken en de Romeinen werd de plant vermeld en geroemd vanwege de kracht om wonden, (gewrichts)ontstekingen en botbreuken te genezen. 
 

Smeerwortel in je tuin:
De lange wortels kunnen compacte, verdichte grond losmaken en mineralen (onder andere stikstof, fosfor en kalium) uit de diepte ophalen. Deze mineralen stelt de plant via de (afstervende) bladeren ter beschikking aan de bodem en zo verrijkt de plant de bovenste laag van de bodem constant met voedingsstoffen. Om de vele mineralen, zoals stikstof en kalium, kan het blad ook gebruikt worden voor bemesting: je kunt ze als zgn mulch rondom planten aanbrengen of op de composthoop gooien. Je kunt ook smeerwortel gier maken van het blad.
Verder is de plant ook een goede hommel plant. 

https://www.bol.com/nl/nl/p/smeerwortel-zalf-60-ml-handgemaakte-smeerwortelzalf/9300000096992514/?Referrer=ADVNLGOO002050-S--9300000096992514&gclid=EAIaIQobChMIg_6EhsOBgQMVeZmDBx1uPwdNEAQYASABEgJKQ_D_BwE

Sorteer op
 • Smeerwortel Balsem 120 ml
  Smeerwortel Balsem 120 ml

  Smeerwortel Zalf
  Symphytum officinale
  60 ml: € 9.25
  120 ml: € 16.50
  i.v.m. wetgeving hier geen specificering van de werking van de betreffende kruidenzalf.

  *100 % natuurlijk: Geheel zónder kunstmatige toevoegingen!
  *…

  € 16,95
 • Smeerwortel Balsem 60 ml
  Smeerwortel Balsem 60 ml

  Smeerwortel Zalf
  Symphytum officinale
  i.v.m. wetgeving hier geen specificering van de werking van de betreffende kruidenzalf.

  *100 % natuurlijk: Geheel zónder kunstmatige toevoegingen!
  * Handgemaakt door de TuinHeks.

  * Als…

  € 9,75
 • Smeerwortel olie 100 ml
  Smeerwortel olie 100 ml

  Smeerwortel olie 100 ml

  € 11,99
© 2021 - 2024 De TuinHeks | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel